Inkomstenbelasting voor iedereen

Iedereen krijgt te maken met de inkomstenbelasting en daarvoor maakt het niet uit of inkomen hebt uit je werk of onderneming, inkomen via een uitkering hebt of geen inkomen hebt. Inkomstenbelasting is er voor iedereen en gaat niet alleen over je inkomsten maar ook over een aantal persoonsgebonden aftrekposten of bijtellingen. Welke aftrekposten jij kan gebruiken bij de aangifte is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en is daarom ook voor iedereen anders. Dat jouw buurman een mooi bedrag terugkrijgt wilt niet zeggen dat jij dat ook krijgt. Ga dan ook nooit op verhalen van anderen af over een belastingteruggave. Pas wanneer je jouw aangifte hebt gedaan weet je wat je terugkrijgt of moet betalen.   

Aangifte inkomstenbelasting zelf doen?

Veel mensen denken vrij gemakkelijk over de aangifte, maar is het eigenlijk wel verstandig om het zelf te doen? Zelfs met de vooraf ingevulde aangifte is het vaak nog goed opletten omdat daar ook ieder jaar fouten in sluipen waardoor het vaak verstandiger is om het niet zelf de aangifte in te vullen. Een belastingadviseur zoals Adcam Administraties weet precies wat er allemaal mogelijk is en kan de aangifte voor jou zo voordelig mogelijk invullen waardoor de kosten voor een belastingadviseur zichzelf vaak terug verdienen met een voordelige belastingaanslag. Bij veel mensen houden de kosten voor een belastingadviseur hen tegen om de aangifte te laten invullen maar het is lang niet zo duur als gedacht wordt.   

Tarief Inkomstenbelasting   

De laatste jaren worden er steeds wijzigingen doorgevoerd in de tarieven en schalen van de inkomstenbelasting. Voor de lagere inkomens valt dit voordeliger uit dan voor de hoge topinkomens, waardoor het meredendeel van de huishoudens meer overhouden van hun inkomen. Daarnaast worden er ook voor de aftrekposten en bijtellingen ieder jaar gekeken waar er dingen gewijzigd kunnen worden of wat er afgeschaft kan worden. Hierdoor is het ieder jaar een verrassing wat er nog aan ziektekosten voor aftrek in aanmerking komt en welke wijzigingen er in de aangifte verwerkt zijn. De hypotheekrenteaftrek is voor veel huiseigenaren een belangrijke en grote aftrekpost maar de aftrek hiervoor wordt ieder jaar lager tot het uiteindelijk helemaal afgeschaft is. Niet alle wijzigingen zijn nadelig voor de belastingbetaler want er zijn ook wijzigingen die juist voordelig uitvallen zoals het verhogen van de belastingvrije vermogensgrens waardoor er bij vermogende mensen een extra deel van bijvoorbeeld het spaargeld of de waarde van de beleggingen is vrijgesteld van de belastingheffing over het totale vermogen. Zo zie je maar dat de inkomstenbelasting dus veel meer is dan alleen de loonheffing die je afdraagt over jouw inkomen.

Delen